Jajko rozprowadzić w niewielkiej ilości mąki. Na stolnicę wysypać ok. 1/2 kg mąki, wlewać stopniowo gorącą wodę jednocześnie mieszając, stopniowo dosypywać resztę mąki. Dodać rozprowadzone w mące jajko, porządnie wyrobić całe ciasto. Podzielić ciasto na porcje, podsypać stolnicę niewielką ilością mąki, wałkować ciasto na bardzo cienki placek. Wykroić (np. szeroką szklanką) okrągłe placuszki.
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić w sicie. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę drobno posiekać i również usmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na wycięte placuszki nałożyć odpowiednią ilość farszu i zlepić brzegi pieroga. Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Przepis podała nam:
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.