Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, zmiel jeszcze ciepłe (lub ubij tłuczkiem do ziemniaków), ser zmiel (lub ubij tłuczkiem) dodaj cukier dodaj (kryształ i wanilinowy) i ucieraj na jednolitą masę. Dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę, ucieraj. Do masy dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj. Ciasto będzie klejące, ale już nie lejące. Blat (stolnicę) posyp mąką, wyłóż ok. 2 łyżki ciasta, obsyp mąką i delikatnie uformuj wałek o średnicy 3 cm. Pokrój go na kawałki dł. 2 cm.
Wrzuć na posłodzony i osolony wrzątek, po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Masło roztop i polej kluski. Śmietanę ubij, pod koniec dodaj cynamon i cukier, polej kluski.
Można pominąć śmietanę i kluski okrasić tylko masłem, cukrem, cynamonem.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.