Grilowane banany

Składniki


- olej do smarowania
- 7 łyżek cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 300 gram śmietany
- 1-2 łyżki rumu
- 6 dużych bananów



Sposób przyrządzenia

1. Posmarować blachę niewielką ilościa oleju i odstawić. W garnuszku powoli rozpuścić 6 łyżek cukru w dwóch łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 6-8 minut, tak aby powstał złocisty karmel. Zdjąć z kuchenki mieszając, dodać wiórki kokosowe i skórkę z pomarańczy.
2. Płynny karmel wylać na natłuszczoną blachę i pozostawić na 10 minut do stężenia. Pokruszyć na kawałki i dokładnie rozdrodnić mikserem.
3. Śmietanę ubić z resztą cukru na sztywny krem, ostrożnie dodając rum. Odstawić do lodówki, aż do ponownego użycia.
4. Nieobrane banany przekroić wzdłuż na pół i przecięte powierzchnie oprószyć karmelem z kokosem. Grilować 5 minut w średniej temperaturze, aż karmel się stopi i zrumieni. Karmelizowane połówki bananów podawać jeszcze ciepłe z rumową bitą śmietaną.



Oczywiście dla dzieci należy przygotować wersję bez rumu.