Deser Bananoffe

Składniki

1 paczka hebratników zbożowych
1 puszka masy kajmakowej
4 banany
sok z połowy cytryny
1 serek mascarpone
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao

Sposób przyrządzenia

Masę kajmakową wkładamy do wrzątku. Herbatniki kruszymy wsypujemy do pucharków. Otwieramy puszkę z masą i wykładamy na herbatniki. Aby dobrze ją rozprowadzić po powierzchni herbatników, można moczyć łyżkę w gorącej wodzie.

Banany kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z połowy cytryny (nada im lekką kwasowość oraz sprawi, że nie ściemnieją) i wykładamy na masę.

Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do serka mascarpone dodajemy połowę ubitej śmietany, mieszamy. Gdy uzyskamy gęsty krem, dokładamy resztę śmietany i delikatnie mieszamy. Wykładamy na banany, posypujemy kakao. Deserki wkładamy do lodówki, albo spożywamy od razu.