Gastrosfera rozsmakował(a) się w tym!
Przygotowanie:
Cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego. Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Serwować na półmisku z dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.
Dobra rada: Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.