Schab krotoszyński z grzybami w śmietanie

Składniki

- Schab krotoszyński ZM Pekpol – 500g
- olej - 3 łyżki
- cebula – 2 średnie szt.
- podgrzybki mrożone – 250g
- kurki mrożone – 250g
- śmietana kwaśna 18% - 300ml
- śmietana słodka 18% - 300ml
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy i sos sojowy do smaku

Sposób przyrządzenia

Schab poporcjować w plastry o grubości ok. 1 cm, poddusić w niewielkiej ilości wody w celu podgrzania. Cebulę obrać, podsmażyć w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie podlać cebulę niewielką ilością wody i również poddusić. Grzyby obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać i dodać do cebulki. Obie śmietany połączyć i dodać do grzybów z cebulą a następnie doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy i sos sojowy. Schab z grzybami w śmietanie można podawać jako danie obiadowe lub jako gorącą przekąskę. Smacznego!