Makaron z krewetkami

Składniki

Międzybrodzki Makaron nitka cienka – 1 paczka
oliwa z oliwek – 4 łyżki
cebula – 1 szt.
czosnek – 5 ząbków
krewetki tygrysie surowe – 500g
białe wytrawne wino – 100 ml
pomidory – 2 średnie szt.
natka z pietruszki – 1 mały pęczek

Sposób przyrządzenia

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut.
  3. Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory.
  4. Całość chwilę podduszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe.

Dla amatorów ostrzejszych smaków, proponujemy jeszcze płatki chilli lub ostrą paprykę.

 

Smacznego!