Monika Wróblewska, agusia0584, lizzie, Sayen i inni (w sumie: 52) rozsmakowali się w tym!
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w szklance wody z cukrem i łyżką mąki, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki wlewamy podrośnięte drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto, dodając stopniowo po łyżce oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy ok. 10 min. i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc składniki podane w przepisie.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki podsmażamy na maśle na złoty kolor. Paprykę, cebulę i wędlinę kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto ugniatamy jeszcze chwilę, po czym rozwałkowujemy według uznania w okrąg lub kwadrat na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Ciasto smarujemy sosem. Dodajemy składniki. Posypujemy oregano, czosnkiem granulowanym, papryką słodką.
Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika (termoobieg) i pieczemy ok. 30 min.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.