Zaczyn
30 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki tortowej
100 ml letniego mleka
3 szkl mąki tortowej
szczypta soli
łyżeczka oleju
100 ml ciepłej wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula czerwona,
10 pieczarek
3 ogórki kiszone
laska kiełbasy
poł puszki kukurydzy
kilka plastrów salami
30 dag sera żółtego
Drożdże, 2 łyżeczki cukru i mąki oraz mleko wymieszać razem. Odłożyć na około 1h w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Tak powstały zaczyn wymieszać z mąką tortową, solą, olejem i wodą. Wyrobić ciasto. Odstawić na kolejne pół godziny (aż ciasto wyrośnie).
Pieczarki i cebulę umyć, obrac i pokroić.
Ogórki kiszone oraz kiełbasę pokroić.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych okach.
Przecier pomidorowy wymieszać z odrobiną wody. Wyrośnięte ciasto wysmarować tą mieszanką. Rozłożyć wszystkie składniki prócz sera. Piec w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie na ciasto rozsypać ser żółty i piec do momentu, aż ser się roztopi.