ciasto
2 szklanki mąka
1/3 kostki drożdźy
1- 1/2 woda
sól
4 łyżki oleju
Sos:
pomidory z puszki
bazylia
przyprawa do pizzy
sól
pieprz
Wierzch
300 dag mozzarella
5 pieczarek
1 cebula
10 plastrów szynki
10 szt oliwki zielone duże
1/2 ser pleśniowy
Przygotowujemy ciasto. mieszmy wszystkie składniki, dodajemy mąki jeśli ciasto bedzie żadkie lub wody. Wyrabiamy ręką lub robotem wieloczynnościowym. Pozostawiamy na 30 minut , ciasto wyrośnie wówczas wykładamy je na stolnicę, podkąłdamy mąkę i wałkujemy na grubość 0,3-0,5 cm. Wykrajamy pokrywa koła.
Na blaszce podkładamy papier do pieczenia , polewamy olejem i rozcieramy na całym papierze, kładziemy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Pieczarki, cebulę obieramyi kroimy. Szynkę, oliwki,ser pleśniowy kroimy . Wykładamy pózniej na sos.
Sos: miksujemy pomidory i dodajemy przyprawy. Polewamy nim ciasto.
Na ciaso z sosem dodajemy składniki : kolejno ser mozzarella starty , pieczarki, oliwki, szynkę, sebulę , ser pleśniowy.
Pieczymy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni .