Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem
Składniki
- woda - ok. 3l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele ang. - 6-7 ziarnek
- marchewka - 2 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- seler - ¼ szt.
- ziemniaki - 3-4 szt.
- Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
- Boczek z komina ZM Pekpol - 200g
- cebula - 2 szt.
- olej - 3 łyżki
- mąka - 1 płaska łyżka
- czosnek - 4-6 ząbków
- majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Sposób przyrządzenia
- Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
- Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
- Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
- Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
- Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
- Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
- Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!