Wisniowa pokusa :)

Składniki

Biszkopt ciemny: 8 jajek, 1 1/3 szkl cukru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl mąki tortowej, 4-5 łyżeczek kakao, 1 łyżka octu

Biszkopt jasny: 4 jajka, 3/4 szkl cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szkl mąki, mały kisiel wiśniowy, 1 łyżeczka octu

Masa budyniowa na gorąco: 1/2 szkl mleka, 3/4 szkl cukru, 1 łyżka mąki, 1 budyń śmietankowy, 1 mały cukier waniliowy, 1 kostka margaryny

Pianka: 2 śnieżki, 1 galaretka wiśniowa, 1 szkl mleka Polewa wiśniowa: 1/2 l kompotu z wiśni, 1 bydyń śmietankowy, 1 galaretka wiśniowa

Ponadto: 1 duży słoik wiśni w kompocie, 2 galaretki wiśniowe

Sposób przyrządzenia

 Pieczemy biszkopt ciemny: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Chwilę ubijamy następnie wsypujemy mąkę, proszek. Na końcu dodajemy kakao i łyżkę octu. Delikatnie wymieszamy. Wylewamy na posmarowaną blachę i pieczemy ok. 40 min w temp 180st. Po wystygnięciu przekrawamy na pół.

Pieczemy biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Chwilę ubijamy następnie dodajemy mąkę, proszek i kisiel. Na końcu dodajemy kakao i łyżkę octu. Wylewamy na posmarowaną blachę i pieczemy ok. 30 min w temp 180 st.

Wiśnie odcedzamy z kompotu. Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 2 szklankach wody.

Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy wiśnie i prawie stężoną masę wykładamy na ciemny biszkopt.

Przykrywamy jasnym biszkoptem.

Z pół litry mleka odlewamy trochę na rozmącenie budyniu i mąki a resztę zagotowujemy z cukrami. Gotujemy budyń. Do gorącej masy wmiksowujemy margarynę. Wykładamy masę na biszkopt.

Przykrywamy ciemnym biszkoptem.

Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, dodajemy śnieżki. Ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody. Miksujemy ok. 1 min i wykładamy na ciemny biszkopt.

Z 1/2 l kompotu odlewamy trochę na rozmącenie budyniu a resztę zagotowujemy. Gotujemy budyń. Do gorącej masy wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.

Lekko ciepłą polewą polewamy placek. Odstawiamy do stężenia.

Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.