Dorota Rzeźniczak, kasiamruczek, Agnieszka Trochim, verona i inni (w sumie: 121) rozsmakowali się w tym!
Rozczyn: Odlewam do miseczki niewielką ilość mleka, wcześniej lekko podgrzanego. Dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Ciasto: Podgrzewam masło by rozpuściło się. Następnie jajko i żółtka miksuję z cukrem. Wsypuję cukier wanilinowy i sól. Do całości dodaję wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą ilość mleka i dosypuję mąkę. Zagniatam i dodaję stopniowo masło (do momentu aż wchłonie sięcałkowicie. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia.
Kruszonka: Łączę mąkę, cukier i masło tak by powstały grudki.
PRzygotowuję śliwki, myję i wyjmuję pestki. Blachę należy wysmarować masłem a następnie wyłożyć wyrośniętym ciastem. Na nim układam śliwki skórką do dołu, posypuję całość kruszonką, po czym odstawiam na jakiś czas do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika na 45-50 min (temp. 175st).
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.