Masa biszkoptowa:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po kolei żółtka i cukier. Gdy masa jajeczna będzie prawie biała, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w temperaturze ok. 180oC przez ok. 30 minut.
Przygotowujemy masę biszkoptową i pieczemy na blasze osobno dwa biszkopty - jeden wyższy kakaowy, a drugi płaski jasny.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciemny biszkopt kroimy w poprzek na dwie połówki. W międzyczasie przygotowujemy masy kremowe do przełożenia. Kawę rozpuszczalną zalewamy niewielką ilością gorącej wody. W garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu czekolady wraz z cukrem, dodając przygotowaną kawę. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy wódkę.
W osobnej misce ubijamy śmietanę wraz z żelatyną i cukrem pudrem.
Budujemy ciasto: na spód blachy kładziemy najpierw warstwę ciemnego biszkoptu, na której rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy ją jasnym biszkoptem i zalewamy płynną masą czekoladową. Na wierzch kładziemy drugą warstwę biszkoptu kakaowego i dekorujemy pozostałą częścią masy śmietanowej.
Najlepiej smakuje na drugi dzień :)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.