pół główki średniej wielkości kapusty
1 średnia marchewka
2-3 ogórki korniszony
1/5 papryki czerwonej świeżej
3 łyżki pokrojonego w kostkę pora
koper
natka pietruszki
szczypior
cukier
sól
sok z cytryny
Kapustę drobno posiekać , przełożyć do miski, wsypać 2 łyżeczki cukru i trochę soli. Odstawić na 15 min. Wymieszać, można przetrzeć ręką kilka razy kapustę, by puściła trochę soku. Wcisnąć sok z cytryny, wymieszać i doprawić ponownie wg uznania solą i/lub cukrem. Odstawić na kolejne 10 minut. Dodać sparzonego pora, natkę (ok. 1 łyżka), koper (ok. 1-2 łyżeczki) i szczypiorek ( ok. 2 łyżki) . Dodawać stopniowo i próbować. Paprykę i ogórki drobno pokroić, wymieszać z kapustą. Na końcu dodać startą na dużych oczkach marchewkę.