Empanadas

Składniki

Farsz:
1 puszka tuńczyka
3 pomidory pokrojone w kostkę (lub puszka pomidorów)
3 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
2 czerwone papryki podpieczone w piekarniku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, sproszkowana papryczka chili
ser mozarella

Ciasto:
- 400 g mąki.
- 240 ciepłej wody.
- 80 ml oliwy z oliwek.
- 1 kawałek drożdży (wielkości orzecha laskowego)
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru

Sposób przyrządzenia

Z cukru i drożdży przygotować zaczyn. Dodać do przesianej maki z solą i oliwą, wyrobić ciasto, odstawić na ok. 1 h w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę w kostkę i zeszklić, dołożyć pokrojone pomidory, smażyć ok. 10 min aż płyn odparuje. Następnie dodać paprykę, oliwki i tuńczyka, doprawić przyprawami, chwilę przytrzymać na gazie, odstawić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 kawałki, jeden trochę większy. Z większej części rozwałkować okrągły placek grubości 5 mm, rozłożyć rozkruszoną mozarelle, zostawiając czyste brzegi ciasta ok. 2 cm., położyć farsz i przykryć mniejszym plackiem, zwinąć brzegi. Końcówką ostrego noża zrobić nacięcia w cieście, piec 35 min w temp 200 stopni