Na nadchodzące jesienne popołudnia, szczególnie weekendowe, proponuję jako słodki podwieczorek waniliową panna cottę z pieczoną w wanilii gruszką z bitą śmietaną i domowym sosem czekoladowym.
Waniliowa panna cotta:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę wlać do 4 foremek i po przestudzeniu wstawić na około 12 h do lodówki.
Pieczone w wanilii gruszki:
Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Sos czekoladowy:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.
Schłodzoną panną cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzu, obok podać ciepłą pieczoną gruszkę. Całość udekorować bitą śmietaną i polać domowym sosem czekoladowym.
Bardzo polecam!!!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.