Smakowity sos spaghetti:
• 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
• 1 kartonik (0,5 litra) przecieru pomidorowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• łyżka ziół prowansalskich
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól i cukier do smaku
• 1/3 szklanki oleju do smażenia
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z solą, ziołami i gałką muszkatołową. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę i smaż 1-2 minuty. Potem na patelnię wrzuć mięso i smaż je na średnim ogniu, mieszając widelcem, przez 3-4 minuty.
Wlej do mięsa przecier pomidorowy i wsyp szczyptę cukru. Duś spaghetti jeszcze przez 3-4 minuty.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 litra mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Vegeta
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
jajko - żółtko
Rozpuścić 2 łyżki masła w rondelku. Dodać 2 łyżki mąki i rozbić trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdjąć z ognia. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, Vegetą. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotować ciągle mieszając. Przestudzić. Dodać żółtko jajka.
Pozostałe składniki:
30 dag sera żółtego w kawałku (np. salami) lub potarkowany już ser.
Makaron Lasagne
Makaron gotować przez 2-3 minuty
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie układać warstwami:
- warstwa beszamelu - około 1/2 cm.
- warstwa makaronu.
- warstwa mięsa.
- warstwa sera żółtego.
Powtarzać do wykończenia składników. Zazwyczaj wychodzą 3-4 warstwy. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed wyjęciem ułożyć kawałki pomidora na wierzchu. Bardziej dla dekoracji niż dla smaku.
Nie kroić od razu po wyjęciu. Odczekać 5-10 minut, bo będzie sie rozpadać