Ciasto czekoladowe ze śliwkami kalifornijskimi - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Ciasto czekoladowe ze śliwkami kalifornijskimi    
 
    
        Ciasto czekoladowe ze śliwkami kalifornijskimi
        
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Ciasto czekoladowe:
    200g czekolady gorzkiej
    4 jajka
    125g masła 
    100g cukru
    100g mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
    3 żółtka
    1,5 szklanki mleka 
    ¼ szklanki cukru 
    1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej 
    375g masła
    200g suszonych śliwek kalifornijskich
    1 kieliszek spirytusu
Polewa czekoladowa:
    200g czekolady gorzkiej
    100ml śmietany 36%
    50g masła
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Ciasto. Czekoladę, masło roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.  Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 min, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół, aby powstały dwa krążki.
 
- Masa.Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
 
- Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Pozostawić na kilka godzin.
 
- Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta. Posmarować go masą. Przykryć drugim krążkiem , do reszty masy dodac pokrojone śliwki i przełożyć drugi krążek i bok ciasta. Wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje.
 
- Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę ochłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Podzielić na dwie części jedną rozsarować  na górze tortu. resztę wylać na pergamin. Gdy ztwardnieje, delikatnie nożykiem odrywamy czekoladę, formujemy w kształcie kwiatu i dekorujemy górę ciasta.
 
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.