Tort tęczowy
Składniki
mąka, jajka, cukier, masło, proszek do pieczenia, barwniki spożywcze, mleko, śmietana, żelatyna,
Sposób przyrządzenia
Dziś coś, co sprawi radość każdemu dziecku, i temu małemu, i temu troszkę większemu :) Słodki, tęczowy torcik niczym z bajki.
Składniki na ciasto:
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
- barwniki spożywcze
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć i podzielić na 5 części (w oryginale 6). Każdą część ciasta wymieszać z wybranym barwnikiem. Napełnić ciastem foremki aluminiowe 21 cm średnicy albo tortownicę. Piec około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Wyjąc z piekarnika i ostudzić. Kolejne blaty przekładać kremem.
Zrobiłam krem jak do wuzetki:
80 dag śmietanki
4 łyżki cukru
1 łyżkę żelatyny
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. Ciepłej wody i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem i aromatem. Dodać przestudzoną żelatynę. Gdy masa zacznie gęstnieć przełożyć blaty ciasta, wierzch oraz boki. Zostawić na noc w lodówce.