ok 370 ml mąki
ok 180 ml maślanki
ok 180 ml oleju
ok 160 ml cukru
3 łyżki kakao
3 jajka
2 łyżeczki sody
5o dag mrożonych malin
olejek waniliowy
200 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać olej i maślankę oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować te składniki.
Mąkę przesiać przez sito i połączyć z kakao i sodą. Masę tę połączyć z jajkami.
Ok 35 dag zamrożonych malin wrzucić do ciasta i wymieszać.
Wszystko przelać do brytfanki, na wierzchu wysypać resztę malin.
Ciasto pieć około 1h 20 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być wilgotne więc patyczek nie powinien być całkiem suchy.
Śmietankę 30% zagotować i zdjąć z ognia. Do gorącej wrzucić pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Można ubić ją delikatnie spieniaczem do mleka.
Ciasto najlepiej smakuje z gorącym sosem czekoladowym.