grillowany camembert z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki

4 camemberty, pół kilograma czerwonej cebuli, 3 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, łyżka octu balsamicznego, 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na zimny olej i lekko posolić. Podgrzewać do momentu zeszklenia cebuli. Dodać cukier. Gdy cukier się skarmelizuje, a cebula nabierze pięknego, bordowego koloru dodać ocet, a następnie wino. Podgrzewać  do momentu odparowania płynów.
Camembert zawinąć w folię aluminiową i wrzucić na grilla. Po kilku minutach otworzyc folię i dodac cebulkę. Pychotka.
Podawać z surówkami. Konfitura jest dobra i na ciepło i na zimno. Taka alternatywa popularnej żurawi