2 kartoniki czarniaka (4 duże filety)
1,5 kg młodych ziemniaków.
0,200 kg dobrego wędzonego boczku
1 młoda duża cebula
2-3 młode marchewki
1 mały młody seler
1 młoda pietruszka
przecier pomidorowy
3 jajka
1 śmietanka 30%
tłuszcz do podsmażenia ryby
starkowany żółty ser
sól, pieprz do smaku
Ugotować w mundurkach ziemniaki, ostudzić i obrać ze skórki
Pokroić w grube talarki.
Boczek pokroić w grubą kostkę podsmażyć . Przełożyć do miseczki a na tłuszczu podsmażyć cebulę i starkowane warzywa.
Dodać przecier pomidorowy i przyprawy.
Filety pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące, posypać solą i pieprzem i krótko obsmażyć na gorącym tłuszczu.
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą brytfanny wyłożyć połowę ziemniaków.
Posypać solą i pieprzem, na ziemniali rozsypać połowę wysmażonego boczku.
Położyć usmażone filety a na nie usmażone warzywa z przecierem.
Wyłożyć resztę ziemniaków, posypać solą i pieprzem, rozsypać resztę boczku.
Posypać tartym serem i zalać jajkami rozbitymi ze śmietanką.
Wstawić do piekarnika i zapiec 180 stopniach do złotobrązowego koloru.
Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego!!!