Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Składniki

- 300 g brukselki
- 2 średnie główki cebuli czerwonej
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- pieprz świeżo zmielony

Sos winegret:

- 1 łyżka musztardy Tarsmak
- 50 ml octu winnego
- 50 ml oleju
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 100 ml soku jabłkowego

Sposób przyrządzenia

 

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret

Poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy