Składniki na masę:
375 g zmielonego twarogu sernikowego, 200 g mleka skondensowanego, 50ml syropu/skoncentrowanego soku o smaku mango, 15 g żelatyny, 25 ml gorącej wody, 375 g ubitej śmietany 30%
Składniki na spód:
100 g zgniecionych herbatników, 50 g orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych), 60 g masła
Składniki na polewę:
25 ml syropu/skoncentrowanego soku o smaku mango, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 100 ml wody, 2 owoce mango
Rozpuszczone masło wymieszać z herbatnikami i orzechami. Po ostygnięciu rozprowadzić na dnie tortownicy, dobrze przygniatając warstwę do podłoża. W misce zmiksować ser z mlekiem skondensowanym i 50 ml syropu z mango.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, studzić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę serową połączyć z ubitą śmietaną, całość rozprowadzić na warstwie herbatnikowej. Tortownicę włożyć na kilka godzin do lodówki.
Polewę robimy z zagotowanej wody, zmieszanej z mąką kukurydzianą i 25 ml syropu z mango. Gdy wystygnie i zgęstnieje, pokrywamy nią ciasto wraz z brzegami, wcześniej układając na wierzch obrane i pokrojone w cienkie plastry mango. Idealny deser na leniwe, letnie popołudnia gotowy! Smacznego!