0,25 kg twarogu tłustego.
0,25 kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła
mąka
koperek
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia
Twaróg i ziemniaki (mogą już być młode) przepuscić przez praskę albo zemleć..
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na małej ilości masła.
Ostudzoną cebulę dodać do ziemniaków i twarogu.
Dodać 1 jajko.
Dodać pokrojony koperek ( dość dużo)
Dodać zmielony biały pieprz i sól. Można dodać trochę więcej , to zaostrzy się smak.
Dodawać stopniowo makę i zagniatać ciasto tak aby utworzyło kulę i dało się formować w kotleciki.
Uformować kotleciki, panierować w bułce, w jajku i bułce. Mnie wyszło 14 kotlecików.
Smażyć na wolniejszym ogniu na rumiano.
Można podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym albo po prostu do gulaszu i z surówką .