!/2 kg mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 paczka cukru cynamonowego
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kostki masła
2 łyżki gęstej śmietany
Jajko do posmarowania ciasteczek
Trzcinowy cukier do posypania
Masło do wysmarowania blachy
Wymieszać mąkę, kakao ,cukier, cukier cynamonowy, proszek do pieczenia.
Dodać masło i rozetrzeć w palcach,
Dodać jajka i zagniatać . Gdy ciasto jest za sypkie dodać śmietanę. Gdy jest za rzadkie dodać mąkę.
Uformować kulę, podzielić na 4 części i rozwałkować placki. Wykrawać ciasteczka .
Przełożyć na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę.
Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać obficie cukrem trzcinowym.
Ciasteczka wymagają leżakowania w metalowym szczelnie zamkniętym pudełku.
Ale jeśli ktoś lubi trzeszczące, to są do natychmiastowej konsumpcji.
Wyszło mi 85 ciasteczek.
Smacznego.