1. Zmielone mięso z łopatki
2. Ugotowany ryż
3. Przesmażona na maśle cebula
4. Przecier pomidorowy
5. Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie , liść laurowy
6. Śmietanka 30% w kartoniku.
Ugotować 1 szklankę ryżu.
1 cebulę przesmażyć na złoto z 1 łyżką masła .
do zmielonego mięsa dodać przyprawy według własnego smaku, ryż i cebulę
Wyrobić masę dokładnie.
Kapustę głąbem do dołu zanurzyć w dużym garnku z wodą i podgotować.
Zdejmować po kolei liście odcinając je przy głąbie.
Na liście od grubej części nakładać farsz zawijając je i kładąc łączeniem do dołu.
Na dno naczynia żaroodpornego położyć pozostałe liście ( albo te pierwsze zielone) , na nie położyć wiórki masła , ziele, liść laurowy i pieprz i rozkruszyć kostkę rosołową. Na nie położyć gołąbki. a następnie znów liście i przyprawy.
Zalać wodą tak aby przykryć gołąbki, Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Ja gołąbki duszę w mikrofalówce. Nastawiam dwa razy po 15 minut.
Po tym czasie są już miękkie i wyjmuję je a sos przecedzam aby oddzielić przyprawy , zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną wody, dodaję przecier i śmietankę, doprowadzam do zawrzenia i wkładam znów gołąbki. Włączam kuchenkę na 10 minut . I nie wyjmuję naczynia. Niech sobie nabierają smaku.
Podaję z młodymi ziemniakami a sos posypuję koperkiem.
Smacznego!!!