-1kg mięsa wieprzowego,
-500g pieczarek,
- 3 papryki (najlepiej rozne kolory),
- 3 ogorki kiszone,
- bulion warzywny lub 2 kostki rosolowe- wolowa i z kury,
- maslo,
- olej,
- maka,
- sol, pieprz,
- koncentrat pomidorowy,
1. Mieso kroimy w kostke- wsadzamy do pojemnika i zalewamy mlekiem (odstawiamy do lodowki),
2. Kroimy pieczarki, i dusimy je pod przykryciem z dodatkiem masla i soli, na malym ogniu.
3. Papryke, kroimy w kosteczke (mozna dodac tez cebule),
4. Do sredniego garnka nalewamy bulion warzywny lub wode z kostkami rosolowymi, i do niej wrzucamy papryke, oraz juz uduszone pieczarki.
5. Wyciagamy mieso z lodowki, odlewamy mleko, opruszamy miesa maka, i podsmazamy na patelni (na oleju), az do zarumienienia maki.
6. Mieso dodajemy do wywaru, wrzucamy tam tez pokrojone w kostke ogorki kiszone.
7. Wlewamy troche koncentratu pomidorowego ciagle mieszajac,
8. Robimy zaczyn z wody i maki i zatrzepujemy nim wywar, aby zgestnial,
9. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
SMACZNEGO!!!