125g masła
125g margaryny
250g czekolady (2 tabliczki)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia (mi się sypnie czasem więcej i nic się nie dzieje)
60g ciemnego kakao
4 jajka lekko ubite
180g cukru
cukier waniliowy
2 łyżki oleju
120ml jogurtu waniliowego
Do rondelka włożyc pokrojone kawałki masła, margaryny, czekolady, kawę i wodę, a nastepnie podgrzać na ogniu do roztopienia cały czas mieszając.
Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiać, połączyć z cukrem.
Do mąki dodać jajka, olej, jogurt i stopioną masę czekoladową i mieszać ubijaczką.
Ciasto przełożyć to tortownicy raczej mniejszej niż większej wyłożonej papierem.
Piec przez ok godzinę w temp 170 stopni.
Ciasto można polać polewą czekoladową ale nie trzeba ;)
Smacznego!!