Jogurtowa babka czekoladowa z polewą czekoladową

Składniki

125 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kakao

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.

Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem i olejem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.

Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).

Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Polewa czekoladowa:

100 ml mleka

100 g czekolady (70% kakao)

15 g cukru

15 g masła

Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.


                                                                   Smacznego