* filety z bialej ryby ( ok.1 kg)
* bulka czerstwa
* bulka tarta ( ok.50g)
* 2 jajka
* cebulka
* 20 g. margaryny
* pieprz ,sol do smaku.
Wywar:
* marchew, por, seler,pietruszka, ziele angielskie,listek laurowy.
Sos:
* smietana 250gram
* margaryna ( ja daje 3-4 lyzeczki)
* maka 10g
* koperek duzy peczek
* pieprz,sol do smaku.
Przygotowanie:
Warzywa umyc, obrac, opłukac, podzielic na czesci, zalac mała ilością wrzacej wody, dodac cziele angielskie, sol i ugotowac, wywar przecedzic.
Bułke namoczyc w mleku i odcisnac.Cebule obrac ,opłukac. Filety z ryby opłukac ,pokroic w kawałki i wraz z bulka i cebula zemlec w maszynce.Do masy rybnej dodac bułkę tarta, jaja, margarynę, pieprz i sól i dobrze wyrobić.Z gotowej masy uformować pulpety.Do części goracego wywaru z warzyw wlozyc pulpety i ugotować.
Przygotowac sos:
Koperek umyć, drobno posiekać, dodac do pozostałego wywaru z warzyw.Z margaryny i mąki przygotować biala zasmażkę, rozprowadzic czescia wywaru i polaczyc z resztą wywaru.
Do sosu dodac smietane, sól i mieszając zagotować.Gorace pulpety z wywaru polewać sosem na talerzu.
Najlepiej smakuja z ziemniakami i surowka z marchewki i jablka
Smacznego