Wuzetka.
Składniki
• Polewa czekoladowa
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 250g margaryny
• 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jajka
• ¾ szklanki cukru
• 1 szklanka mleka
Krem:
• 1 szklanka mleka
• Budyń śmietankowy
• 2 łyżki cukru
• 250 g margaryny
• Cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
- Jajka utrzeć z cukrem. Dodać rozpuszczoną margarynę ,mleko, mąkę, proszek i sodę. Dokładnie zmiksować, po czym dodać kakao i dżem i jeszcze trochę miksować. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Krem:
- Budyń ugotować i wystudzić.
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy. Ciągle mieszając dodawać po łyżce budyniu.
- Kremem przełożyć ciasto i polać je przygotowaną polewą czekoladową.