Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości 0,5 cm. Wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Przygotować masę kajmakową: mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy wsypać do miski, dolać wrzącą wodę i ubijać do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się ze sobą. Na końcu dodać stopione masło i ubijać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.
Masę kajmakową rozprowadzić na upieczonym, ciepłym jeszcze spodzie mazurka i ozdobić bakaliami.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.