Jajka smażone w skorupkach. - przepis. Przepisy na Potrawy z jajek, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Jajka smażone w skorupkach.
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• 8 jajek
• 150-200 g pieczarek
• 1 cebula
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 łyżka masła
• Kilka łyżek bułki tartej do panierowania
• Olej do smażenia
• Kilka rzodkiewek do dekoracji
• Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Pieczarki starannie umyć (w razie potrzeby obrać), osuszyć i drobno posiekać.
- Cebule obrać, pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle.
- Dodać pieczarki. Smażyć razem jeszcze 4-5 minut. Zdjąć z patelni, po czym ostudzić.
- Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, następnie zalać je zimną wodą. Po ostudzeniu ostrym nożem przekroić je na pół. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek.
- Oczyszczony szczypiorek wraz z żółtkami i białkami posiekać. Wymieszać z pieczarkami i cebulą. Przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek. Bułkę tartą wsypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki jajek, tak, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie, farszem do dołu, układać na nim jajka i smażyć na złoto. Przed podaniem ozdobić rzodkiewką.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.