Fale dunaju z jabłkami.
Składniki
• 250 g masła roślinnego
• 6 jajek
• 2 szklanki mąki
• Szklanka cukru pudru
• Cukier waniliowy
• 2 łyżki kakao
• Zapach rumowy
• 2 łyżki proszku do pieczenia
• 1 kg kwaskowatych jabłek
Polewa:
• ½ kostki masła
• Szklanka cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki wody
Sposób przyrządzenia
- Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę. Rozłożyć pokrojone w półksiężyce jabłka.
- Do drugiej części ciasta dodać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać i wylać na owoce.
- Piec około 45 minut.
- Gdy ciasto ostygnie polać je polewą.