Boczek w marynacie.
Składniki
• boczek surowy (około 1 kg)
• 6 ząbków czosnku
• 2 łyżki suszonego majeranku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
• 1/2 przyprawy do gyrosa
• 2 liście laurowe (pokruszone)
• 2 owoce jałowca (rozgniecione)
• 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
• olej lub oliwa
Sposób przyrządzenia
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej.
- Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę.
- Po 24 godzinach pieczemy w 180°C ok. 50-60 minut.
- Boczek najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu.
- Można go podawać z chrzanem, ćwikłą, marynatami i różnymi sosami.