4białka,
10 dkg.cukru kryształu,
10 dkg.cukru pudru,
szczypta proszku do pieczenia,
aromat do ciast waniliowy,
marcepan na jajeczka,
barwniki spożywcze
Bialka ubić z cikrem kryształemi proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Szprycą lub rękawem cukierniczym z końcówką małej gwiazdki wyciskać bezowe gniazdka.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy(suszymy)przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.Po upływie 30 minut, wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy w piekarniku aż do ostygnięcia(najlepiej na całą noc.}Wystudzone gniazdka bezowe dekorujemy maleńkimi kolorowywmi jajeczkami z marcepana z dodatkiem barwników spożywczych.
BEZOWE GNIAZDKA waniliowe...to sposób jak wykorzystać zbędne białka,które często nam pozostają przy okazji nieco większej ilości wypieków,np.w okresie przedświątecznym.To rownież sposób na dekorację stołu,którą można potem schrupać :)