• 25 dag serka mascarpne
• 2 żółtka
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 2 łyżki likieru amaretto (ewentualnie kilka kropel aromatu migdałowego)
• 15 dag podłużnych biszkoptów
• 2 filiżanki mocnego naparu z kawy
• 2 łyżki ciemnego kakao
• 1 płaska łyżka żelatyny
Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i amaretto. Połącz z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do serka, dokładnie wymieszaj.
Dno prostokątnego naczynia wyłóż biszkoptami maczanymi w kawie. Przykryj połową masy serowej, potem znów biszkoptami nasączonymi kawą i resztą masy serowej.
Wierzch deseru wyrównaj. Za pomocą sitka oprósz ciemnym kakao. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki.