Ryż obgotować w wodzie. Odcedzić . Wlać mleko. Ugotować do miękkości. Odcedzić jeżeli nie wchłonął całego mleka.Ryż ugotowany w mleku jest biały i delikatny.
Jabłka obrać i pokroić w drobne kawałki. Śliwki wydrążyć i podzielić na połówki.
Do brytfanny wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką wyłożyć 1/2 ugotowanego ryżu. Położyć wiórki masła. Na to wyłożyć owoce, posypać obficie cukrem i cynamonem ( można dodać cukier waniliowy i goździki). Na to wyłożyć drugą część ryżu. Położyć wiórki masła,
Rozbić jajka ze śmietanką dodać cukier, cynamon i wylać na ryż. Wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec do momentu aż ładnie się zarumieni. Powinno się trochę ostudzić. Wówczas będzie się lepiej krajał. Ale czy ktoś się tego doczeka? Może być (jeżeli zostanie) spożywany na zimno. Jest też bardzo dobry i podzielny.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.