KURCZAK FASZEROWANY RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki

• kurczak (ok. 1,5 kg)
• sól, pieprz, limonka
• 2 ząbki czosnku
• curry, mielona ostra papryka, olej

NA NADZIENIE:
• 3 strąki kolorowej papryki
• 1 mała cukinia
• 1-2 małe ostre papryczki chilli
• 10 dag ryżu
• 1 jajko
• 2 posiekane ząbki czosnku
• Świeża kolendra

Sposób przyrządzenia

Limonkę sparzyć, otrzeć skórkę, z połowy wycisnąć sok.  Kurczaka umyć, natrzeć skórką i sokiem z limonki, czosnkiem, solą i pieprzem, curry, papryką i oliwą. Odstawić na 2 godziny.

Ryż ugotować na sypko. Papryki i cukinie umyć, pokroić w niezbyt drobną kostkę, przesmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym chilli. Ryż wymieszać z paprykami, cukinią, chilli, jajkiem i posiekaną kolendrą.

Przygotowany farsz doprawić sokiem wyciśniętym z drugiej połowy limonki, solą oraz curry. Napełnić kurczaka. Spiąć lub zszyć skórkę tak, aby nadzienie nie wypływało.

Kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia. Piec ok. 1,5 godz. w  piekarniku nagrzanym do 190o C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć rękaw na górze i zwiększyć temperaturę do 200o C.