• 1 kg mielonego twarogu
• 5 jajek
• 1,5 szklanki cukru
• 2 budynie waniliowe
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki kakao
• 2 małe paczki herbatników
• Cukier puder
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i wymieszać na gładko z żółtkami. Dodać twaróg, budynie i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką a dno wyłożyć herbatnikami. Wlewać na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne (po 3 łyżki). Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Posypać cukrem pudrem. Sernik można podawać z kleksami bitej śmietany i melisą.