MAZUREK MAKOWY - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
MAZUREK MAKOWY
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• 400 g masła
• 400 g mąki
• 400 g cukru pudru
• 400 g masy makowej
• 3 jajka
• cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• bakalie: po 3 łyżki skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów włoskich
POLEWA:
• ¼ kostki masła
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki mleka
DO DEKORACJI: bakalie (orzeszki, morele suszone), lukier, ryż preparowany
Sposób przyrządzenia:
Masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Następnie mak, bakalie i ubitą na sztywno pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180oC.
Składniki polewy przełożyć do garnka. Gotować 3 minuty na małym ogniu. Ciasto oblewamy polewą i dekorujemy bakaliami.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.