Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą kremową masę. Pod koniec ucierania dodaj stopione masło, startą skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ze szczypta soli ubij na sztywna pianę i połącz z masą żółtkową. Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą a następnie napełnij masą owsianą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz na rumiano do czasu, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy (ok. 40 minut).
Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu.
Ostudzone ciasto rozetnij na dwa placki i przełóż powidłami. Na wierzchu rozsmaruj polewę czekoladową. Mazurek udekoruj suszonymi morelami, żurawiną i płatkami migdałowymi.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.