•	2 szklanki mąki
•	300 g jogurtu naturalnego
•	3 jajka
•	1 ½ szklanki cukru
•	100 ml oleju
•	 2 łyżeczki proszku do pieczenia
•	1 łyżka kakao
•	200 g suszonych moreli
•	kilka kropli oleju waniliowego
•	tłuszcz i bułka tarta do formy
•	1 łyżka mąki ziemniaczanej
•	2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
POLEWA:
•	1/3 kostki margaryny
•	1 łyżka mleka
•	1 łyżka kakao
•	4 łyżki cukru
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, olejek waniliowy, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Morele pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu. Polewą polać upieczoną babkę i udekorować kandyzowaną skórka pomarańczową.