•	1 szklanka maku
•	1 szklanka cukru
•	1 szklanka mąki
•	4 jajka
•	1 kostka margaryny
•	1 łyżka miodu
•	1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
•	1 łyżeczka cynamonu
•	gotowy lukier, orzechy laskowe i mak do dekoracji
•	tłuszcz i bułka tarta do formy
Szklankę maku opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie. Margarynę rozpuścić, schłodzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać cynamon i dalej ucierając stopioną margarynę.
Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać ją do utartej masy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie lecz dokładnie połączyć składniki. Na końcu dodać sparzony mak. Przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piec ok. 50 minut w 180oC.
Wystudzoną babkę polać obficie lukrem i od razu posypać suchym makiem. Udekorować orzechami laskowymi.