ŻUREK Z ŻEBERKAMI W CHLEBIE - przepis. Przepisy na Zupy, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
ŻUREK Z ŻEBERKAMI W CHLEBIE
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• ½ szklanki zakwasu na żur
• 600 g żeberek
• 2 cebule
• 2 łyżki mąki
• ¾ szklanki śmietany
• 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
• 1 łyżka chrzanu
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, kminek
• 4 jajka
• posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Marchewki, pietruszki i selera obierz i pokój w słupki. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka razem z żeberkami, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i sól. Gotuj ok. godziny na małym ogniu pod przykryciem. Do wywaru dodaj zakwas i chrzan, zagotuj. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw do smaku solą, majerankiem i kminkiem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Żurek posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj z pieczywem.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.