Jajka faszerowane pastą z orzechami

Składniki

10 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka pasztetu z drobiu (160g)
3 łyżki śmietany 18%
200 g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki posiekanych orzechów
3 -4 łyżki posiekanej rzeżuchy do farszu
rzeżucha do dekoracji
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól,pieprz kolorowy grubo mielony,słodka papryka papryki do smaku
olej

Sposób przyrządzenia

Jajka obrać ze skorupek, poprzecinać wzdłuż na pół i wyjąć
żółtka.Włożyć żółtka do miski i rozgnieść.Drobno posiekaną
cebulę zeszklić na oleju,dodać oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki
(pieczarki można zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i podsmażyć aż
puszczony przez pieczarki sok wyparuje. Przestudzić.Pasztet rozetrzeć ze
śmietaną,dodać cebulę z pieczarkami i zółtka.Przyprawić do smaku
przyprawami,musztardą,dodać orzechy
i rzeżuchę.Wymieszać.Farszem napełnić połówki (białka) jajek.Wierzch
posypać rzeżuchą. Schłodzić przed podaniem.