Babka chlebowa z korzennym aromatem - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Babka chlebowa z korzennym aromatem    
 
    
        Babka chlebowa z korzennym aromatem
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        25 dag czerstwego chleba
100 ml śmietany lub białego wina
25 dag cukru pudru
8 jajek
skórka otarta z pomarańczy
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa
op.polewy czekoladowej                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Chleb zetrzeć na tarce, polać śmietaną, pozostawić na 20min.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i skórką pomarańczy.Wsypać po szczypcie cynamonu, sproszkowanych goździków oraz gałki muszkatołowej i dalej ucierać.Białka ubic na sztywną pianę.Dodać do masy jajecznej.Ucierać stopniowo dodając chleb, aż powstanie jednolita masa.Formę wysmarować tłuszczem.Przełożyć ciasto.Piec około 50min w tem.180st.Po upieczeniu babkę lekko ostudzić.Wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną polewą.Ciasto upieczone w formie chałki można dodatkowo ozdobić paskami z białej polewy lub lukru.
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.