Mąkę posiekać z masłem, cukrek pudrem i cukrem waniliowym.Dodać jajko i żółtka.Zagnieść ciasto i wstawic do lodówki na 30min.Rozwalkować na dwa cienkie placki (część ciast odłożyć). Placki rozłożyć na dwóch blaszkach.Z odłożonego ciasta uformować ranty, ponakłuwać widelcem.Spody przykryć pergaminem i obciążyć suchym grochem.Piec 10-20min w piekarniku w tem.220st. Do dużego rondla wlać śmietanę.Dodać cukier oraz cukier waniliowy.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować dokładnie 11 min.Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać.Gotową pomadę wylać na przestudzone mazurki.Ciasta można ozdobić siekanymi orzechami lub migdałami.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.